2008-03-04

Diákpolitika, avagy, mint az oviban csak nagyban

A minap kaptam egy köre-mailt a HÖOK-tól, miben felszólítanak, hogy legyek szíves és határolódjak el élesen Fehér Gergely juttatásokkal foglalkozó elnökségi tagtól, mint személytől és minden velejárójától, így például a nyilatkozataitól és kijelentéseitől, és egyáltalán vessek rá követ, aztán ne ismerjem fel, mint Lukácsot a Sziget polgárai. Mindezt egy szociális támogatási rendszerre tett nem túl pozitív megjegyzése miatt egy HVG cikkben.
A megbocsáthatatlan bűn az volt, hogy: "az egyik legnagyobb egyetem ösztöndíjrendszerét kritizálja, teszi mindezt akkor, amikor a felsőoktatási jelentkezések még nem zárultak le (március 17. éjfél)" ; "a magán véleményét, mint a HÖOK álláspontját adja elő".
Hát ezen és még ennél cifrább szidalmak miatt természetesen vettem a fáradságot és elolvastam a cikket én is. Azok kedvéért, akik nem akarják az említettet végigböngészni, kiemelem a legfontosabb mondanivalókat.:
"Az Eötvös Loránd Tudományegyetem például egy 219 oldalas dokumentumban rögzítette a hallgatói követelményrendszert, ami karonként eltérő, és olykor értelmezhetetlen módon írja elő például, hogy ki kaphat ösztöndíjat. "Nyilván nehéz összehasonlítani a bölcsészek és a jogászok teljesítményét, de az elveknek legalább azonosaknak kellene lenniük" - mondta Fehér. Hozzátette, egységes rendszerben, azonos dokumentumok alapján kellene dönteni a szociális kérelmekről is. Ehhez képest az egyetemek mondják meg, miről kérnek hiteles másolatot, és miről fogadnak el fénymásolatot vagy szülői nyilatkozatot is. Debrecenben és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) viszont már egységes rendszer szerint osztják az ösztöndíjakat. A BME-n például nem az adott évfolyam, hanem a tanulócsoport tanulmányi átlaga alapján, tehát az a kérdés, hogy a hallgató az adott csoporthoz képest hogyan teljesít, mindegy, milyen szakon tanul."
Ezzel a pár szóval, modattal az volt a baj, hogy, mint már fönt kiemeltem, az ELTE-t kritizálja. De ha valaki veszi a fáradtságot és kicsit is alaposabban elolvassa és értelmezi, egyértelműen látszik, hogy nem csak egy darab egyetemről van itt szó. Inkább az a fontos, hogy melyikről nincs. A jól működő helyeken hogyan is néz ki és, ha valami jó, akkor azt hiúságot félretéve jó lenne ha átvenné más egyetem is.
Nem gondolom azt, hogy ez a kijelentés bárkit el tudna tántorítani az ELTE-re való felvételitől, nem beszélve arról, hogy vajon a 18 évesek hány százaléka olvassa el, valamint az ő szüleik közül sem hiszem, hogy jelentős mennyiség lenne az olvasótábor.
Ez csak egy ok a meghurcoltatására, amivel most ki lehet őt csinálni, el lehet távolítani a helyéről.
Még egy idézet a levélből: "Kérem a HÖOK elnökségét és választmányát, hogy próbálja menteni a helyzetet és határolódjon el Fehér Gergely véleményétől és magától Fehér Gergelytől is. Elsőként én magam tenném meg ezt: A PTE-EHÖK és a PRSZ semmilyen közösséget nem vállal Fehér Gergely (VOLT pécsi hallgató) a szervezet bármely tagját támadó nyilatkozataival és megvonja a (az eddig sem túl nagy) bizalmát személyétől, azaz ezúton lemondásra szólítja fel."
És még hozzátenném, hogy a cikkben a saját, és nem a HÖOK véleményét mondta el. Így hát ennyit a szólásszabadságról! Másrészt ennyit a HÖOK-ról is, ugyanazt csinálják, mint a HonAtyáink a Parlamentben és, mint a gyerekek az oviban.

Nincsenek megjegyzések: