2008-03-17

Hagyományok

Hagyomány: hagyomány alatt általában az elődök örökségéből azokat a cselekvéseket, dolgokat értjük, amelyeket nemzedékről nemzedékre változatlan formában tesznek és készítenek az adott közösség tagjai szociokulturális öröklés (beleszületik az egyén az adott társadalomba és tovább viszi ősei hagyományait) alapján. A hagyományok az adott társadalom értékrendjét, világszemléletét tükrözik.
A hagyományok tehát szükségesek és ahol történelem van, ott meg is találhatók. Sokszor az alig pár éves múlttal rendelkező szervezeti egységekben is fellelhetők. Hümmm. A Magyar Táncművészeti Főiskola több, mint 40 éves működési ideje alatt egy darab hagyománynak sem sikerült megvetnie a lábát. Illetve dehogynem, bocsánat, mert hagyomány tönkretett lelkeket kiadni az iskolából, illetve összeomlott önképeket létrehozni anorexiával vegyítve.
Most ezt mind félretéve, az iskolának nincsenek hagyományai. Míg más egyetemeken teljesen természetes, hogy van gólyatábor, gólyabál, felező buli spontán buli és ballagás meg diplomaosztó, addig nálunk szenzációszámba ment az első tavaly nyári gólyatábor, a tavalyi gólyabál, az idei farsang a KarnevART és az iskolaújság kiadása is. Ezen lehet sírni és nevetni, valahol naggggyon szánalmas, valahol pedig igen reménykeltő. Lesz még itt is élet :)!
Mindezek orvoslására megszerveztük a Hagyománytervező csoportot. Tegnap volt az első nagygyűlésünk, melyben nagyon sok okos dolgot sikerült leszögeznünk, létrehoznunk, kiosztottuk a feladatokat. Aztán vannak olyan akadályok sajnos, amik jelenleg leküzdhetetlennek látszanak, mint pl.: a diplomaosztó. Lehetetlennek tűnik öt szak negyven emberét összeszedni szeptemberre úgy, hogy július végén mondják meg, hogy jönnek vagy nem jönnek, rendszerünket ismerve természetesen szeptemberben is várható 1-2 vállalkozó szellemű diák, aki kitalálja, hogy hát mégiscsak megvan az a nyelv vizsga. Az igazi bökkenő abban rejlik, hogy mindenki vidéki és senki sem jár fel Pestre, tehát nem, hogy együtt nincsenek sohasem, de még csak egyesével sem lehet őket elkapni. Így marad az a pár nappalis, akinek ünnepséget lehet rendezni??? Szóval ez még azt hiszem kialakításra vár... Bárkinek ötlete van, kérem írja meg!
Megint csak hajrá hajrá, hagyományok kellenek, a hagyományok összehoznak-kovácsolnak és élményt adnak.

Nincsenek megjegyzések: